تحقیقات نشان میدهد که ۳۵ درصد افرادی که در طول روز احساس خوابآلودگی زیادی میکنند و انگیزه کمی برای فعالیت دارند، در معرض خطر ابتلا به نوعی اختلال شناختی پیش از زوال عقل هستند که منجر به کاهش سرعت حرکت و برخی مشکلات حافظه میشود.
مطالعات نشان دادهاند که خوابآلودگی در روز، بهویژه در افراد مسن، میتواند علامتی از ابتلا به بیماریهای جدیتر باشد. بر اساس پژوهش منتشر شده در مجله "نورولوژی"، افرادی که دچار خوابآلودگی زیاد و کاهش انگیزه در فعالیتهای روزانه هستند، ۳۵.۵ درصد احتمال بیشتری برای ابتلا به MCR دارند. این اختلال با علائمی مانند آهسته راه رفتن و ضعف حافظه همراه است، و خطر زوال عقل را تا دو برابر افزایش میدهد.
دکتر ویکتوار لُروا، محقق اصلی این پژوهش و استادیار رشته پزشکی سالمندان، بیان کرده است که مطالعات پیشین نشان دادهاند اختلالات خواب با زوال عقل ارتباط دارند. وی اضافه کرد که با این وجود، اطلاعات محدودی درباره تأثیر مشکلات خواب بر وضعیتهای پیش از زوال عقل در دسترس است و نیاز به پژوهشهای بیشتری در این زمینه وجود دارد. درک این ارتباط میتواند به مداخلات زودهنگام و بهبود امیدواری در پیشگیری از زوال عقل کمک کند.
بررسی الگوهای خواب
به گزارش CNN، این پژوهش که طی سالهای ۲۰۱۱ تا ۲۰۱۸ انجام شده، شامل بررسی ۴۴۵ فرد با میانگین سنی ۷۹ سال در نیویورک بوده است که علائم مرتبط با خواب و حرکت در سالمندی را ثبت کردهاند. پژوهشگران علائم شرکتکنندگان در حال پیادهروی روی تردمیل را نیز ثبت کرده و اطلاعات خواب آنها را براساس هفت شاخص شامل کیفیت و مدت خواب، زمان به خواب رفتن، بازده خواب و میزان استفاده از داروهای خوابآور، بررسی کردهاند.
طی مدت سه سال، ۳۶ نفر از شرکتکنندگان به اختلال MCR مبتلا شدند و افرادی که خواب بیکیفیتتری داشتند، کمی بیشتر از سایرین در معرض این وضعیت قرار گرفتند. اما نکته مهم این است که فقط اختلال عملکرد روزانه، خطر ابتلا به این بیماری را تا ۳.۳ برابر افزایش میدهد.
دکتر تارا اسپایر جونز، مدیر مرکز علوم مغز دانشگاه ادینبورگ، اشاره کرده است که این پژوهش دارای محدودیتهایی است، از جمله اتکا به گزارش شخصی شرکتکنندگان درباره کیفیت خواب و عدم تنوع در گروه شرکتکنندگان. وی تأکید کرد که برای تأیید نتایج، نیاز به تحقیقات بیشتری است.
همچنین محققان اظهار داشتهاند که مدت زمان پژوهش هرچند از بسیاری مطالعات مشابه بیشتر است، اما همچنان کافی نیست. با این حال، مطالعات مشابه نشان دادهاند که بخشی از بروز زوال عقل به عوامل ژنتیکی و محیطی و بخشی نیز به سبک زندگی مرتبط است. دکتر اسپایر جونز به افراد مسن توصیه میکند که با داشتن سبک زندگی سالم، تغذیه مناسب، فعالیت بدنی و ذهنی، و درمان کمشنوایی، انعطافپذیری مغز خود را افزایش دهند و خطر زوال عقل را کاهش دهند.